Media en Video
Klik hier voor onze gezamenlijke nieuws- en persberichten:
Biocyclic Humus Soil − a Game Changer for Future Agriculture
Refining plant-based compost substrates into Biocyclic Humus Soil: the benefits all along the production process until final usage in Biocyclic Vegan Horticulture.
Onze Duitse collega's hebben een prachtige promo gemaakt. Dit als start van een volledige educatie & training programma voor nieuwe telers. Binnenkort meer hier over.
Stikstof- en fosfortopname van gewassen in gemengde culturen.
Als onderdeel van de biocyclische-vegalandbouw netwerkconferentie van 8.-9. Oktober 2022 in het Ökohaus in Frankfurt/Main gaf onderzoekster Ulrike Schwerdtner een lezing over de stikstof- en fosforopname van nuttige planten in gemengde culturen.
Goede bedrijfsfilm van Zonnegoed. Met dank aan Provincie Flevoland en het project Future of Food.
Onze Biocyclic Vegan teler Mark van Hove en Foodmaker.be hebben dit filmpje gemaakt wat o.a. ingezet wordt op onze gezamenlijke stand op de COP26 in Glasgow.
Onze Biocyclic Vegan teler Joost van Strien en zijn team maken NoShit groente-zonder het gebruik van dierlijke mest en dierlijke input. Via crowdfunding start Joost met de verkoop van zijn eerste vegan oogst via CrowdAboutNow en haalde snel in enkele dagen het maximale bedrag van 25.000 euro op. Dat is mooi nieuws! Maar het gaat de boeren uit Ens vooral om zoveel mogelijk deelnemers, zodat ze aan alle retailkanalen kunnen laten zien dat er naast regulier & biologisch er nu ook #Noshit producten met Biocyclic Vegan keurmerk beschikbaar zijn. De groenteboxen van Joost en zijn team worden in heel Nederland thuisbezorgd. Kijk voor meer info op NoShit Food en Zonnegoed.nl
Vlaamse teelt exclusief voor Foodmaker.be
Mark Van Hove teelt Biocyclic Vegan kruiden en bloemen voor Foodmaker.be
Eerste Vegan-keurmerk in Nederland gaat naar bedrijf in Ens
Joost van Strien uit Ens is de eerste boer in heel Nederland die het Biocyclic Vegan-keurmerk krijgt voor de groenteteelt. Dat komt omdat zijn groenten honderd procent plantaardig zijn geteeld. Dat betekent dat de agrariër geen dierlijke mest gebruikt.
Volg de workshop 100% plantaardige mest
Bekijk vast een voorproefje in de online workshop van een half uur van Biologisch Netwerk met Joost van Strien in de Biokennisweek van 2021. Joost laat zien hoe hij is omgeschakeld naar biologisch, naar biodynamisch, hoe hij is gestart met onbereden teeltbedden, zaaien onder compost en experimenteerde met maaimeststoffen. Daarna volgden intensieve omschakelprocessen naar niet kerende grondbewerking en vanaf 2020 naar volledig plantaardige bemesting. Begin 2021 ontvingen Joost en Christiaan de certificering voor het Biocyclic Vegan Keurmerk.
Ingrid Veeman van Biologisch Netwerk vraagt hem ook naar zijn motivatie voor en ervaringen tot nu toe met vegan landbouw; “Ik wil niet meer afhankelijk zijn van dierlijke mest,” vertelt Joost. Hij verwacht dat een groeiend aandeel plantenteelt in onze menselijke consumptie belangrijk wordt bij de transitie van de landbouw. In de online workshop vertelt hij over zijn boerderijpraktijk, hoe zijn bodembeheer zorgt voor klimaatbestendig en klimaatpositief telen en over hoe dit invulling krijgt in zijn vruchtwisseling en bedrijfseconomie. Kijk op de website van BioAcademy.nl voor de eerstvolgende workshop werken met 100% plantaardige mest.
Video: Joost van Strien werkt zonder ploeg, met maaimeststoffen en klimaatneutraal
Joost van Strien uit Ens is omgeschakeld van gangbaar naar biologisch en daarna heeft hij nog veel meer stappen gezet op zijn akkerbouwbedrijf. Geïnspireerd door wat hij zag en ziet in zijn bodem en de ontwikkeling van zijn gewassen, is hij gaan telen op vaste rijpaden, doorgeschakeld naar biodynamisch, klimaatneutraal en ploegloos gaan boeren en werkt hij inmiddels aan vegan landbouw. Hij gebruikt geen dierlijke mest meer en voedt zijn percelen met maaimeststoffen.
“Waar de landbouw nu staat en hoe dit eruit moet gaan zien in de toekomst, roept een verantwoordelijkheidsgevoel bij mij op,” aldus Joost. “Er lijkt een tekort aan biologische dierlijke mest, maar er zijn juist teveel dieren. Er is nu een disbalans in het systeem en met het ontwikkelen van plantaardige bemesting, kunnen we aan een deel van de oplossing werken. In de workshop neem ik je graag mee in de ontwikkeling van mijn bedrijf en laat ik zien hoe plantaardige bemesting er in de praktijk uitziet en wat het betekent voor je bedrijfseconomie.”
Vegan landbouw in Oirschot
In het Brabantse Oirschot ontmoet culinair expert Alain Caron tuinders Alex Schreiner en Linder van den Heerik. Zij runnen samen een permacultuur-tuinderij, waarbij ze gebruik maken van uitsluitend plantaardige mest. Vegan landbouw is vrij uniek in Nederland. Volgens Alex en Linder heeft plantaardige mest grote voordelen ten opzichte van dierlijke mest. Linder: 'Dierlijke mest moet je zien als snackbar-eten, terwijl plantaardige mest zorgt voor een gevarieerder dieet voor de bodem.' Alain gaat koken met gewassen uit hun tuinderij en kruiden uit hun voedselbos. Bekijk de uitzending hier:
https://www.npostart.nl/vegan-landbouw-in-oirschot/29-10-2019/WO_KN_15705734 (12 min.)
VIDEO: "Mic The Vegan" about vegan organic farming (Engels)
Introductie in veganlandbouw
BioAkker in Zutphen - werken zonder dierlijke mest
Wat is humus aarde? (Duits)
In biocyclische veganistische landbouw wordt een bepaalde mate van bodemvruchtbaarheid bereikt door het gebruik van zuiver plantaardige biocyclische humusgrond. Deze humus komt voort uit langzaam gerijpte compost die meerjarig mag rijpen totdat er een vruchtbare hummusaarde overblijft.
Ist Obst und Gemüse VEGAN?
Interview met Anja Bonzheim van Biozyklisch Veganer Anbau Duitsland (Duits)
Duits: Podiumdiscussie "Biozyklisch-Veganer Anbau" BioFach 2017
VIDEO : THE END OF MEAT – Deleted Scenes – Vegan Organic Farming in Austria
Bodemleven & biodiversiteit in successie
Prachtig filmpje van een olijfgaard in Kalamata (Griekenland) dat ons laat zien wat er mogelijk is met toepassing van biocyclische-veganlandbouw. We zien hier de bodem van een biocyclische-vegan beheerde olijfgaard versus de bodem van een conventionele beheerde olijfgaard. Bij de biocyclische-vegan bodem is de bodem duidelijk in balans: agro-ecologie (permacultuur) en biocyclische-veganlandbouw komen hier samen.
Video: Waarom productie-diervrij landbouw?
Korte video van Vegan Organic Network, ( VON ) in Engeland