Biocyclische-Veganlandbouw 

Bevordering van Biocyclische-Veganlandbouw in Nederland en Vlaanderen

Nederland

Zonnegoed - Nederland
Zonnegoed is een biologisch-dynamische akkerbouw en groenteteeltbedrijf
van 90 ha gelegen in de Noordoostpolder van Flevoland. Eigenaar Joost van Strien teelt samen met zijn vennoot al meer dan 20 jaar een grote variëteit aan gewassen. In 2020 heeft heeft het bedrijf besloten om het gebruik van dierlijke mest helemaal los te laten en over te gaan op Biocyclische veganteelt
.

Momenteel is Zonnegoed het 1e biologische teeltbedrijf in Nederland met een Biocyclic Vegan certificering.

Joost van Strien, mede-eigenaar van het biologisch-dynamische akkerbouwbedrijf Zonnegoed in Ens (Nederland) heeft meer dan 20 jaar ervaring in de biologische teelt. Het bedrijf is gelegen in de Noordoostpolder in Provincie Flevoland. Sinds 1997 werkt Joost aan het steeds vruchtbaarder maken van de grond door middel van een speciale techniek en door op een andere manier gebruik te maken van zware landbouwmachines op de teeltakker. Hij ploegt niet en gebruikt ook geen dierlijke mest: per 2020 is hij volledig gestopt met het gebruik van dierlijke mest. Op een oppervlakte van 90 ha teelt Joost aardappelen, pompoenen, pastinaak, wortelen, rode biet, erwten, sperziebonen, suikermaïs, groenbemesters en maaimeststoffen zoals een mengsel van luzerne, klaver, gras. Dit mengsel helpt om de noodzakelijke stikstofvoorziening voor de bodem te produceren. Ook heeft het bedrijf een andere primeur: een biologisch voedselbos van 5 ha in aanplant.

Adres: Oud Emmeloorderweg 34 8307 RA Ens

Website: Zonnegoed.nl 


De Strokenboederij - Teeltbedrijf Isaäc Bos


Isaäc Bos - biologisch akkerbouwer met voornamelijk strokenteelt - heeft inmiddels het internationale Biocyclic Vegan-keurmerk, in het Nederlands het Biocyclische Veganlandbouw keurmerk, wat betekent dat gecertificeerde telers werken volgens een biologische en puur plantaardige ‘Biocyclic-Vegan’ ofwel ‘Biocyclische vegan-landbouwmethode’. De teler Isaäc Bos, met een akkerbouwbedrijf van 21 ha. in Weteringbrug in de Haarlemmermeer (NH), is in 2022 geheel omgeschakeld naar biologisch en reeds twee jaar ook enthousiast pionier van strokenteelt.


Adres: Adres: Lisserweg 41, 2156LC Weteringsbrug


Vlaanderen

Mark van Hove - België

Op zijn vegan tuinbouwbedrijf - kruidenteeltbedrijf teelt Mark van Hove een grote verscheidenheid aan gewassen, met name kruiden, eetbare bloemen, fruit, druiven en ook zoete aardappelen.

De boerderij van Mark van Hove is het eerste teeltbedrijf in Vlaanderen en België wat is gecertificeerd volgens het Biocyclic Vegan Standard keurmerk.

Tuinder en kruidenteler Mark van Hove geeft veel ruimte aan natuur en biodiversiteit, zowel langs de velden (heggen, brede bloemenstroken, vijvers en kanalen) als op de velden zelf.

Eetbare bloemen
In de culinaire wereld winnen eetbare bloemen steeds meer aan populariteit. Veel koks en kookliefhebbers geven echter de voorkeur aan bloemen die niet in contact zijn geweest met chemische bestrijdingsmiddelen of dierlijke meststoffen. Ze zoeken dus naar producten uit de biologische en puur plantaardige teelt die gezond en veilig zijn, net als die op de vegan-tuinboerderij van Mark van Hove.

Kruiden en eetbare bloemen voor "The Foodmaker"
Mark van Hove kweekt trendy en alledaagse verse kruiden en bloemen voor de Belgische lunchketen The Foodmaker, een bedrijf dat sinds 2004 dagverse en lekkere maaltijden levert met zoveel mogelijk ingrediënten die uit (eigen) biologische velden komen. Ze staan ​​bekend om de Vedge Bags en vele lunchrestaurants onder hun merknaam in België en ook Nederland en in vestigingen van Delhaize.

 

Biocyclische Veganlandbouw certificering
"De boerderij van Mark van Hove is reeds gecertificeerd volgens het Biocyclic Vegan Standard en is het eerste biologisch teeltbedrijf in Vlaanderen die het Biocyclic Vegan Standard label draagt. Door puur vegan te telen en door de hoge biodiversiteitsdoelstellingen van de Biocyclic Vegan Standard te respecteren, zal het een prominente plaats innemen onder de biologische telers in Vlaanderen.

Mark van Hove
Doornhof 34
3460 Bekkevoort
Belgium
Bio-Vegan teeltbedrijven

De volgende teeltbedrijven telen wel volgens bio & vegan methode maar hebben geen Biocyclic Vegan Standard keurmerk 

Nederland

Voor biologische en vegan geteelde groenten en fruit maar zonder het Biocyclic Vegan keurmerk kunt u ook terecht bij:

Onze teeltbedrijven staan ook op Vegan-Farming.org

Permacultuur zelfoogst CSA Tuinderij de Veldhof - www.tuinderijdeveldhof.nl
Locatie: Joppe (bij Gorssel)
Adres: Bezoekadres: Veldhofstraat (vanaf nr. 54 nog honderd meter het bos in), Joppe
Postadres: Bargeweg 6, 7211 DC Eefde
Permacultuur tuinderij, een initiatief vanaf 2015, voorziet wekelijks in verse groente aan inwoners van Gorssel en omliggende dorpen.
Tuinderij De Veldhof is lid van CSA Netwerk Nederland. CSA staat voor Community Supported Agriculture (gemeenschapsgesteunde landbouw).

Tuinderij 't Mooshöfke - www.mooshofke.nl
Locatie: Limburg
Mail: infomooshofke.nl
Adres: Tuinderij ’t Mooshöfke ligt tegenover Straat 28, tussen Roermond en Asenray in en dichtbij Thuserhof en het mooie Meinweg gebied. ’t Mooshöfke is een bio-vegan CSA-tuinderij met groentepakketten waar enkel met handgereedschap worden geteeld op plantaardige basis en zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Met aandacht voor bodemopbouw en een rijk bodemleven, veel interessante bloemen, kruiden en plekjes voor insecten en andere organismen.


De Blije bodem - www.deblijebodem.nl
Locatie: Groningen
Adres: Tarralaan 3, 9745 ER in Groningen
De Blije Bodem is een regeneratieve zelfoogsttuin in Groningen. Een mooie plek waar de natuur er mag zijn en waar wij gezonde groentes gaan telen. Helpt u mee?

Happyhill Micro Farm
Locatie: Zeeland
Aan de rand van Middelburg hebben Chris en Jenni Vreugdenhil sinds dit jaar grond gevonden voor de realisatie van Happyhill Micro Farm. Het voorheen zwaar bemest, intensief grasland dat werd gebruikt voor zuivelindustrie wordt omgezet door natuur te combineren voor voedselproductie en een manier die de lokale gemeenschap bindt en dient.  Er is gestart met het anleggen van akkertjes, graven van poelen en planten van hagen en bomen. Voor de juiste teelten en afzetmogelijkheden zijn we nog zoekende maar we gaan in iedergeval voor geheel veganteelt.  Volg Happyhill Micro Farm op @happyhill.micro.farm

Heerlijkheid de Hare - www.heerlijkheiddehare.nl
Locatie: Groningen
Mail: mspitzen@hetnet.nl   Tel: 06-27453641
Adres: Hareweg 10, 8375 GB Oldemarkt - Nederland
Heerlijkheid de Hare is een biologische zelfoogsttuin. Er is o.a. kleinfruit en groenten

Tuinderij Plantalia - www.plantalia.nl 
Locatie: Zeeland
Mail: tuinderij@plantalia.nl  - Tel: 06-26462790
Adres: Welzingseweg 2C, 4389 VH Ritthem - Nederland
Tuinderij Plantalia is een vegan zelfoogst en pluktuin CSA tuinderij in Zeeland bij Middelburg en Vlissingen. Er worden verschillende gewassen en fruitsoorten geteeld.

Ommuurde tuin - www.ommuurdetuin.nl
Locatie: Gelderland
Mail: info@ommuurdetuin.nl - tel: 06 12583453
Adres: Kortenburg 16, 6871 ND Renkum - Nederland
De Ommuurde Tuin is een kleine en zeer mooie biologische tuinderij. Ze verbouwen meer dan 250 verschillende (ook 'vergeten-) groenten, fruit en kruiden.

De Voedselketen - www.devoedselketen.nl
Locatie: Brabant
Mail: tuinderij@ devoedselketen.nl Tel: 06 49325214
Adres: Pallande 1, 5688 NH Oirschot - Nederland
Permacultuurtuinderij De Voedselketen is een kleinschalige tuin waar landbouw en natuur hand in hand gaan. Samenwerken met in plaats van tegen - met lekkere en eerlijke groenten en fruit als resultaat.

De Kromme Lepel - www.dekrommelepel.nl
Locatie: Brabant
Tel: 0164 684 257
Adres: Laageinde 20 , 4614 PW Bergen op Zoom - Nederland
De Kromme Lepel is een Biologisch-Dynamische Tuinderij met verschillende tuinbouwteelten. Heerlijk en lokaal wereldberoemd zijn de aardbeien en de spruitjes. Er is ook een pluktuin en winkel.  

Vlaanderen

Bioboerderij Lincelam www.lincelam.be
Mail: info@lincelam.be - Tel: 0032-(0)-473622062
Adres: Beverenstraat 76, 8691 Alveringem, België 
Biologische boerderij Lincelam teelt een breed scala aan lekkere en gezonde groenten, fruit en kruiden. U kunt onze producten vinden op de wekelijkse markt of online winkel

Het Vrije Veldwww.hetvrijeveld.be
Mail: info@hetvrijeveld.be Tel: 0032-(0)-499620651
Adres: Kennepstraat (naast nr 22), 3690 Zutendaal - België 
Het Vrije Veld is een kleinschalige biologische (CSA) tuinderij, gelegen in het groene Zutendaal. Sinds 2010 telen we op ons veld een breed assortiment biologische seizoensgroenten en kruiden.

BioBoer Mark van Hove -  (met Biocyclic Vegan Label!)
Het teeltbedrijf is onderdeel van Foodmaker.
Website: Foodmaker.be 
Mail: bioboermark@gmail.com - Tel: +32 (0) 497 548 720
Adres: Doornhof 34 3460 Bekkevoort België
Mark teelt verschillende soorten kruiden, bloemen, kleinfruit en zoete aardappel. Zijn producten worden vers verwerkt in de producten van The Foodmaker.E-mailen
Bellen