Biocyclic Vegan Standard
De Biocyclische-Vegan Standaard is gebaseerd op het grondbeginsel van teelttechnische en sociaal-ecologische bevindingen van bio-pionier Adolf Hoops (1932 - 1999), die al in 1950 startte met de oprichting van een productie-dier-vrij en puur plantaardig landbouwbedrijf “Bio-Modell Walsrode“ in Noord-Duitsland. In 1990 heeft landbouwkundig ingenieur Dr. agr. Johannes Eisenbach de ‚Biocyclische werkwijze‘ uitgewerkt naar de situatie van de mediterrane landbouw in Griekenland en Cyprus en bevestigde wetenschappelijk de ervaringen die Adolf Hoops eerder al had opgedaan. In samenwerking met Arne Hoops, zoon van Adolf Hoops en oud-woordvoerder van het bestuur van de Duitse bio-vereniging Bioland, ontwikkelde hij het „Biocyclic Standard“, waarbij hij de bevindingen van het tot nu toe verrichte werk zijn opgenomen met betrekking tot teelt, advies en distributie. In uitvoerig overleg met het bio-vegan collectief in Duitsland is het Biocyclische grondbeginsel verder uitgewerkt als het Biocyclische-Vegan Standaard. In 2017 zijn de richtlijnen opnieuw gepubliceerd met als titel “Biocyclic Vegan Standard”. Per einde 2017 is de IFOAM geaccrediteerde standaard wereldwijd erkend als “Vegan Organic Standard”.
Het Biocyclische Vegan keurmerk
Een professioneel certificeringsysteem en het keurmerk „Biocyclic Vegan Standard“ geeft de consument volledige transparantie op alle niveaus van de waardeketen en geeft de consument de zekerheid dat de producten die op deze wijze zijn geproduceerd niet alleen biologisch maar ook vegan geteeld zijn.
Telers en verwerkers kunnen gecertificeerd worden volgens de Biocyclic Vegan Standard die zijn opgenomen in de „IFOAM Family of Standards“. De producten zijn vervolgens herkenbaar voor alle consumenten die kiezen voor vegan producten met het Biocyclische-vegan kwaliteitslabel.